W.Brytania: premier May zapowiedziała rezygnację ze stanowiska szefowej partii

0
27
epa07596339 (FILE) - Britain's Prime Minister Theresa May delivers her speech on the final day of Conservative Party Conference in Manchester, Britain, 04 October 2017 (reissued on 24 May 2019). British media reports suggested British Prime Minister Theresa May might announce a timetable for her resignation on 24 May. Amid the gridlock with MPs over her handling of Brexit, in her latest bid to get Brexit through Parliament Theresa May unveiled a new Withdrawal Agreement Bill, including a possible second referendum, a proposal not supported by ministers and unacceptable to Conservative eurosceptics. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA *** Local Caption *** 53809030 Dostawca: PAP/EPA.

Przemawiając na Downing Street, May przyznała: “to jest i zawsze będzie źródłem głębokiego żalu, że nie byłam w stanie zrealizować brexitu”. Jak jednak wskazała, po trzykrotnym odrzuceniu proponowanego przez nią porozumienia w sprawie opuszczenia Unii Europejskiej stało się dla niej jasne, że “w najlepszym interesie tego kraju” leży zmiana na stanowisku premiera.

Premier pozostanie na urzędzie do czasu zakończenia procesu wyboru nowego lidera ugrupowania, co potrwa od czterech do sześciu tygodni. Wyboru dokonają najpierw posłowie Partii Konserwatywnej, którzy zawężą listę kandydatów do dwóch, a ostateczna decyzja należeć będzie do 125 tys. członków partyjnych struktur.

Ogłaszając swoją rezygnację w poruszającym i osobistym przemówieniu, szefowa rządu broniła niespełna trzech lat swoich rządów, wskazując m.in. na determinację, z jaką próbowała zrealizować wolę wyborców z referendum w 2016 roku.

“Czuję się tak samo pewna dzisiaj, jak trzy lata temu, że jeśli w demokracji daje się ludziom możliwość dokonania wyboru, to ma się obowiązek wdrożenia ich decyzji. Zrobiłam wszystko, co byłam w stanie, aby tak zrobić” – powiedziała, wskazując na wielomiesięczne negocjacje z Unią Europejską. (PAP)

jakr/ az/ mal/

Please enter your comment!